0

Tekintse meg a Holdat, a Vénuszt és a Jupitert a ma esti égbolton

Share
  • February 22, 2023

A Vénusz és a Jupiter bolygók ebben a hónapban gyönyörűen muzsikálnak együtt az éjszakai égbolton. A pár március 1-jén egy szoros találkozásra készül, de kozmikus tangójuk kellemes égboltot néz majd február végéig.

A NASA februári égboltfigyelő útmutatója és videó adjon tippeket a bolygók találkozásának élvezetéhez. A NASA azt mondja, hogy a naplemente után egy órával nyugat felé nézzen. Segít, hogy ezek a legfényesebb bolygók az égbolton, így a helymeghatározásuk meglehetősen egyszerű. Mindig lehet nézzen meg egy csillagnéző alkalmazást segítségért, ha szükséges.

Ha minden este bejelentkezel a Vénuszra és a Jupiterre, látni fogod, ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Február 22-én még a holdsarlóval is pózolnak, így festői hármas égi látványt nyújtanak. Ha az időjárás meghiúsítja a megtekintési terveit, a Virtuális teleszkóp projekt Olaszországban fedezte. A VTP élőben közvetíti a Hold, a Vénusz és a Jupiter Róma látképe felett szerdán délelőtt 11 órakor kezdődően.

A bolygók bőven világosak a szabad szemmel való megtekintéshez, de ha kéznél van, vegye elő a távcsövet. Megfelelő körülmények és biztos kezek mellett távcsővel megláthatja a Jupiter legnagyobb holdjait.

Míg a Vénusz és a Jupiter meghitt lesz a szoros együttállás miatt március 1-jén, ez csak a kozmosz trükkje. A két bolygó a valóságban rendkívül távol van egymástól, és nincs veszélye annak, hogy megbotránkoztassák egymást. Bónuszként nem kell későn ébren maradnia ahhoz, hogy minden este élvezze a műsort.

#Tekintse #meg #Holdat #Vénuszt #és #Jupitert #esti #égbolton