0

„Luther: A bukott nap” áttekintés: James Bond meghallgatás, amely csak a tesztek felén megy át

Share
  • February 24, 2023

A tévéről a filmre ugrani, még akkor sem, ha egy rendkívül népszerű műsorral kezdődik, soha nem könnyű. Az emberek hozzászoktak az epizódokhoz, egy történethez, amely fejezetekben játszódik. A nagy képernyőre való átállás nem mindig működik.

Öt évad és négy év szünet után Neil Cross sötét krimije Luther megtette ezt a trükkös ugrást a jellemző hosszával Luther: A bukott napegy kétórás plusz film, amely onnan folytatja, ahol az 5. évad abbahagyta.

Tekintettel arra Luther időnként egyetlen történetté kapcsoltam össze két epizódot, reméltem, hogy egy filmváltozat elég természetes kiterjesztése a tévéműsornak. félig igazam volt. A bukott nap kibírja a landolást, de csak egyszerűen, szórakoztató és jól eljátszott történetet kínál, amely önmagában sem tud belegabalyodni.

LÁSD MÉG:

A Netflix 15 legjobb krimije, hogy egy kis stresszt adjon az életéhez

Mi az Luther: A bukott nap ról ről?

Miután hosszasan, bármi áron megszerezte a rosszfiút, John Luther nyomozó (Idris Elba) végre azon kapja magát, hogy túl sok szabályt szeg meg. Elindul A bukott nap egy börtöncellába indul, és a szadista internetes zsaroló/sorozatgyilkos David Robey-t (egy nagyon nyugtalanító Andy Serkis) szabadon folytathatja, hogy kellemetlen bűnügyi dolgokat csináljon Londonban, amíg el van zárva.

A jó hírek? Luther nem akarja hagyni, hogy néhány vacak börtönrács és a fél Fővárosi Rendőrség az útjába álljon, hogy elkapjon egy rosszfiút, ezért gyorsan kiszabadul a börtönből, és üldözőbe veszi. A következő egy sötét, mozgalmas macska (és macska) és egér játék, amelyben Luther megpróbálja felkutatni Robeyt, miközben a rendőrség a megszégyenült nyomozó saját nyomában van.

Luther: A bukott nap olyan érzés, mint egy James Bond meghallgatáson.

Ha ez a cselekmény egy kicsit nevetségesnek tűnik számodra, akkor még nem láttál semmit. Luthernek mindig is egy sötét képregény hangulata volt, de A bukott nap ezt túlzásba rúgja, Luther a londoni Batman-stílusú háztetőkön áll, míg Robey egyre találékonyabb (olvasható: lehetetlen) bűncselekmények sorozatát indítja el, amelyek valószínűleg féltékennyé tennék Jokert.

Egy üvegépületben álló férfi egy telefont néz.

Gyilkos, vagy szupergonosz?
Jóváírás: John Wilson/Netflix

A cselekmény több mint egy kicsit buta, és Robey közelebb érzi magát egy Bond-szupergonoszhoz, mint a sorozatgyilkosokhoz, akiket Luther a tévéműsorban üldöz. Szerencsére Serkis zseniális a szerepben, még akkor is baljósnak és kellemetlennek tűnhet, amikor a távolabbi sémákat hangszereli. Elba olyan kiváló, mint valaha a grizzle Luther, és minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy fantasztikus 007-et csinálna, miközben átüti magát a foglyokon, börtönőrökön, bűnözőkön és rendőrökön egyaránt, miközben Luther M-változata (Martin Schenk) , akit David Crowley alakít) ismerős fanyar rosszallással néz rá. Amikor nem harcol egyszerre több emberrel, Luther mindenféle álcázás nélkül lazán sétál London utcáin, zsúfolt piacokon bolyong, és úgy ugrál be a bárokba, mintha nem egy keresett szökevény lenne, akinek az arcát mindenhol a híradó. .

Mint mondtam, ez egy kicsit hülyeség. De a film szinte élvezi ezt, és megússza.

Egy csuklyás férfi áll az esőben, és egy nagy házat bámul.

Mint valami Bond-filmből, igaz?
Jóváírás: John Wilson/Netflix

Luther: A bukott nap egy kicsit műfaji zavar.

Sajnálatos módon, A bukott nap nem úszik meg mindent. Ha a filmet részben Bond- vagy Batman-stílusú kalandnak érzi, ez kínosan keveredik a sötétebb krimi gyökereivel. Luther a tévéműsor mindig egyfajta klausztrofóbiás rettegésben és borzalomban érezte magát, ami közelebb állt a Se7en. A filmben is megvan ez – néhol kényelmetlenül a kínzópornóval határos – és furcsa keveréket alkot. A hangvétel zavaros, a végeredmény olyan, mintha nem egészen az egyik vagy a másik. Azokat az embereket, akik a regényszerű kalandra vágynak, elriaszthatja az erőszak iszonyatos természete, míg azokat, akik az eredetitől való kúszó rettegésre vágynak. Luther lehet, hogy nem tetszenek a nagy akciódíszletdarabok.

Ily módon és a főszereplőhöz hasonlóan A bukott nap kockáztatja magát, ha túl sokat próbál egyszerre. A jó darabok elég jók ahhoz, hogy megbocsátsák a legrosszabb bűneiket, de a végeredmény még mindig messze van az eredetitől Luther – és nagyon messze van a tökéletestől.

Luther: A bukott nap február 24-től látható a mozikban, március 10-től pedig világszerte streaming a Netflixen(Új lapon nyílik meg).


#Luther #bukott #nap #áttekintés #James #Bond #meghallgatás #amely #csak #tesztek #felén #megy #át