0

Hogyan segítettek ezek a Whitehat-hackerek az Oasis Networknek visszaszerezni 140 millió dollárt az ellopott kriptográfiai adatokból?

Share
  • February 25, 2023

Az Oasis Network legutóbbi, február 24-i bejelentése szerint a decentralizált pénzügyi (DeFi) platform együttműködött a whitehat hackerekkel, hogy visszaszerezze a Solana Wormhole hídjáról ellopott pénzeszközöket.

Február 2-án a Wormhole-t feltörték, és a becslések szerint körülbelül 326 millió dollár értékű kriptovalutát loptak el, és a támadó később átutalta a pénz egy részét.

A féreglyuk összeköti a Solanát más vezető DeFi (decentralizált pénzügyi infrastruktúra) hálózatokkal. A Solana nagy sebességének és olcsó költségének köszönhetően a tokenizált eszközök átvihetők a blokkláncok között anélkül, hogy megzavarnák a folyamatban lévő projekteket, platformokat vagy közösségeket.

A Wormhole Network kizsákmányolója elfoglalt volt az elmúlt hetekben. A hacker, aki januárban 150 millió dollár értékű ellopott vagyont utalt át, február 12-én több pénzt osztott szét a PeckShield szerint.

Image: SuperCryptoNews

Etikus hackerek a megmentésre

Az Oasis, a több aláírást tartalmazó pénztárca-szoftver fejlesztője, amelybe a hacker pénzeszközöket helyezett el, egy blogbejegyzésben felfedte, hogy a whitehats éppen figyelmeztette őket „egy korábban ismeretlen gyengeségre az adminisztrátori multisig hozzáférés kialakításában”.

Most, az angliai és walesi Legfelsőbb Bíróság február 21-i ítéletére reagálva, ezt a hiányosságot kihasználva visszaszerezte a készpénzt.

Ennek elérése érdekében az Oasis úgy döntött, hogy együttműködik egy etikus hackercsoporttal, amelyet „fehér kalapnak” neveznek, és akik február 16-án javasoltak egy módszert az ellopott eszközök visszaszerzésére.

Image: PublishOx

Kedden a két csoport végrehajtotta a tervet, és a visszaszerzett vagyontárgyakat a bíróság által engedélyezett harmadik félnek átadta.

„Megerősíthetjük azt is, hogy a vagyontárgyakat a bírósági végzésnek megfelelően azonnal a felhatalmazott harmadik fél által ellenőrzött pénztárcába helyezték át” – áll a közleményben.

„Nem tartjuk fenn az ellenőrzést vagy a hozzáférést ezekhez az eszközökhöz” – tette hozzá az Oasis Network a blogbejegyzésben.

White Hat vs. Black Hat Hackerek

Ha a hálózatok védelméről van szó, a white hat hackereket kell hívni. A képletesen úgynevezett fehér kalapot viselő hackerek szándékosan keresik és jelentik a biztonsági hibákat, hogy azokat még azelőtt kijavíthassák, mielőtt támadásokra kihasználnák őket.

A rosszindulatú hackerek, más néven „fekete kalapok”, azok, akik megpróbálják megzavarni a hálózatokat, információkat lopni vagy feltörni a rendszereket.

Míg az Oasis nem fedte fel a whitehat hackercsoport kilétét, a Blockworks arról számolt be, hogy a Web3 infrastruktúra-vállalat, a Jump Crypto állhatott a helyreállítási erőfeszítés mögött.

A jelentés azt is sugallja, hogy a költségek után 140 millió dollár értékű vagyont térítettek meg.

Crypto total market cap at $1 trillion on the weekend chart | Chart: TradingView.com

Eközben a projekt hangsúlyozta, hogy a felhasználói pénzek soha nem voltak veszélyben, és befoltozhatták volna a bejelentett sebezhetőségeket.

A megkérdőjelezhető módszer alkalmazása az ellopott eszközök visszaszerzésére ellentmondásos lehet, és megkérdőjelezhetik a decentralizáció hívei, akik azzal érvelnek, hogy a blokkláncnak az egyéneknek kell biztosítania a vagyonuk feletti kizárólagos ellenőrzést.

-Kiemelt kép a Pea Soup Digital-ból

#Hogyan #segítettek #ezek #Whitehathackerek #Oasis #Networknek #visszaszerezni #millió #dollárt #ellopott #kriptográfiai #adatokból