0

Hogyan készüljünk fel az interjúra: 6 legjobb tipp

Share
 • February 23, 2023

5. Gyakorlás álinterjúval

Fel fogod hívni a barátodat, aki több interjút készített, és úgy gondoltad, készíts magadnak egy álinterjút. Bár ez kissé fiatalosnak tűnhet, ne feledje, hogy még az ügyvédek is álpereket szerveznek, hogy kiküszöböljék az esetlegesen felmerülő csavarásokat.

Minél többet gyakorolsz, annál könnyebben dolgozhatsz az eszköztáron. Ó, igaz, még nem beszéltük meg az eszköztárat. Készülj fel a kápráztatásra!

Amikor az Eszköztárra hivatkozunk, ez az Ön személyes történetgyűjteménye, amelyet a kérdező kérdéseinek megfelelően alakíthat ki. Segít összpontosítani, és a megfelelő válaszokkal válaszolni. Amikor a próbainterjút dolgozza fel, feltétlenül jegyezze fel, és változtassa meg a forgatókönyvet, ahol nyitott lehet az uhm-okra és ah-kra.

Ez egy lehetőség arra is, hogy a kérdező tudassa Önnel, hol teljesít jól, vagy hol van szüksége némi fejlesztésre.

Mindannyian tudjuk, hogy az élet furcsa lehet, igaz? Szóval lesznek olyan idők, amikor egyetlen barátot sem tudsz összegyűjteni, aki át tudna vinni ezen. Tegye próbára legújabb mobiltelefonja lenyűgöző videózási képességét, és köhögje le magát, és videózza magát. Most pedig nézze meg a videót. Ha megborzong, sejtette, az interjú szívás lesz. Jegyezze fel azokat a dolgokat, amelyek feltűnnek számodra.

 • Túl gyorsan beszélsz?
 • Túl ernyedt vagy túl egyenes a testtartásod?
 • Mi a helyzet a testbeszéddel?
 • Elég szemkontaktust tartasz? Túl sok szemkontaktust teremthetsz, ne légy hátborzongató McCreepster!
 • Unalmas vagy?

Ez a tanács nem csak az első álláskeresőknek szól. Előfordulhat, hogy nem vagy erős interjúalany-jelölt, még akkor sem, ha több éve dolgozik a szakmában.

Nem az interjúkkal való érintkezés hiánya az egyetlen akadály, amelyet figyelembe kell venni. Vannak sorozatmunkára jelentkezők, akik úgy tűnik, hogy a papíron minden négyzetet bejelölnek, de amikor belépnek az interjúterembe, a kérdező már a következő interjún gondolkodik. Mélyre kell ásnod, és őszinte belső párbeszédet kell folytatnod. Sok állásra jelentkeztél, sok interjúra jutottál, de soha nem kaptad meg az állást?

Az interjú előkészítése azt is lehetővé teszi, hogy a céljaira összpontosítson. Tudnál dolgozni egy-két kérdésen? Bár ezt csak az interjú során tudod meg, érdemes felkészülni.

6. Készüljön fel a leggyakoribb interjúkérdések megválaszolására

Noha úgy tűnhet, hogy a menedzserek felvétele csak a neten kutatja az interjú során feltehető legfontosabb kérdéseket, a legtöbb interjúkérdést gondosan összeválogatják, hogy a megfelelő válaszokat kapják az interjúalanytól.

És igen, ugyanazokat a kérdéseket vagy azok variációit hallhatja különböző interjúkon. Nos, hogy egyértelmű legyen, nem általános választ keresnek. Keresik a személyiséged furcsaságait, vezetői tulajdonságaidat, azt, hogy hogyan követed az utasításokat, és hogy valóban kedvelnek-e téged. Ha nem, akkor menj. Ha igen, akkor egy lépéssel közelebb kerülsz a második interjúhoz.

Ne félj, ez megvan. Van egy egyszerű, három lépésből álló folyamatunk, amely még a legnehezebb kérdést is pogácsásnak tűnik.

1. lépés – Keresd meg a kérdést a kérdés mögött A kérdező nem akar megismerni téged, hogy az ünnepek alatt kártyát cserélhess, hanem tudni akarod, hogy remekül kiegészíted-e a csapatot.

 • Érdekli őket a válaszom?
 • Érdekli őket az érvelési készségem?
 • Összefügg ez valamilyen módon a munkakörrel?
 • Van lehetőség többet megtudni a kérdezőmről ezzel a kérdéssel?

2. lépés – Keresse meg az egyszerű angol választ Az ékesszólás kétértelműséghez vezethet, és ha ez a kis kifejezés nem győzi meg az egyszerűségről, semmi sem fogja megtenni. Találja meg a legegyszerűbb és legegyszerűbb választ, mintha egy barátjának válaszolna, aki nem törődik az akadémikusokkal.

Ha a kérdés az: „Mit csinált ebben a szünetben az egyetem után?” próbáld meg ne fárasztani őket a citrusfélék kibucban való termesztésének vagy az indiai spirituális ébredésének mélyreható magyarázatával. Ehelyett használja a legegyszerűbb nyelvet, és ajánlja fel a legegyszerűbb lehetőséget.

 • Te utaztál
 • Elmerültél a helyi kultúrában
 • Önkéntesként dolgozott különböző jótékonysági szervezeteknél

A válasz így hangzik: „Az évet azzal töltöttem, hogy utazgattam, és elmélyedtem a helyi kultúrában olyan országokban, mint India és Izrael. Sikerült sokat tanulnom azáltal, hogy több jótékonysági szervezetnél önkénteskedtem ezekben és más országokban.”

3. lépés – Lengyel a tökéletességig Valljuk be, a baráti körödben a mesemondó barát az, akit meghívnak szivarestekre és country klubba. Tanulj a mesemondótól, és művelj nagyszerű történeteket.

 1. A széleskörű nyitottság lehetővé teszi, hogy elmondja a kérdezőnek, hogy milyen témát fed le válaszában.
 2. Menjen a konkrétumokba, hogy lefúrja a válasz lényegét.
 3. Emelje ki a fontos megjegyzéseket, hogy megerősítse, miért kell komolyan venni a válaszát.

Kérdés: Mesélnél magadról?

Nos, valószínűleg ez a legrosszabb. Hirtelen mindarra gondolsz, aminek semmi köze az aktuális kérdéshez. A legjobban teljesítők azonban tudják, hogy a kérdés hatékony megválaszolásához szűk narratívára van szükségük.

A kérdező célja ezzel a kérdéssel, hogy miért téged vegyenek fel a tíz másik, jobb referenciákkal, fényesebb cipővel és több végzettséggel rendelkező jelölt helyett.

 • Kutatás: Hogyan kapcsolódik ehhez a kérdéshez a vállalati kutatás, amelyet a vállalatról és a szerepkörről végzett?
 • Tapasztalat: Hogyan kapcsolódik jelenlegi és múltbeli tapasztalata ehhez a szerephez
 • Relevancia: A hozzájárulásának elég frissnek kell lennie ahhoz, hogy lépést tudjon tartani a legújabb gyakorlatokkal, a technológiai fejlődéssel stb.
 • Hozzáadott érték: Egyszerűen az aktatáska technika
 • Professzionalizmus: Maradjon a témánál, és ne csavarogjon.

Most fogalmazza meg válaszát.

Válasz: Remek kérdés! Jelenleg közösségi média menedzser vagyok egy non-profit szervezetnél, amely képzést nyújt a hidroponikus üvegházak építéséről az elmaradott országokban. Az összes közösségi média fiókot kezelem, és bizonyos időpontokban csepegtető kampányokat végzek, hogy maximálisan elérhessem adományozóinkat. A kampányok elindítása óta a nonprofit szervezet négyszer annyi adományt szerzett, mint korábban. Ezt megelőzően hírleveleket bocsátottam ki a helyi iskolák számára, hogy a szülők és a diákok könnyebben hozzáférhessenek a közelgő eseményekhez. Szabadidőmben úszóedzőként dolgozom a kultúrotthonban, és az MBA felé tanulok. Észrevettem, hogy szervezeténél jó néhány közösségi projekt fut, de vannak olyan területek, ahol a csepegtető kampányok hatással lehetnek. Itt csak az első háromról készítettem egy jelentést. Ha ezt, ezt és ezt tesszük, a számok idáig mennek.

Kérdés: Mi a legnagyobb gyengeséged?

Ez a nagylábujjba haraphat, ha nem vigyáz. Ha olyan dolgokat szeretne kifakadni, mint a „csokoládé” vagy a „bor”, csomagolja össze azt a fényes bőröndöt, és keressen másik munkát, mert ez nem az.

Fontos, hogy egy kérdést úgy tekints, mint lehetőséget arra, hogy pozitívan pozícionálja gyengeségeit, és lehetővé tegye a kérdező számára, hogy lássa, hogyan oldja meg a problémát. De egy szó az óvatosságról, légy őszinte. Bármely kérdező, aki megéri a súlyát a szarvasgomba olajban, gyorsabban kiszimatol egy esélyest, mint egy disznó egy nagyra becsült fekete szarvasgombát.

Most már tudod a legnagyobb gyengeségedet. Mi van, ha valami halogatásról van szó? Helyezze el a következőképpen:

Hajlamosak a zseniális kitörések, amikor az időzítés esetleg nem ideális. Így ennek megfékezésére olyan rendszereket vezettem be, amelyek lehetővé teszik, hogy ütemezzem magam a projekteken a teljesíthetőség optimalizálása érdekében.

Vagy mi a helyzet a türelmetlenséggel?

Próbáld ki: rajongok a projektekért és a határidőkért, ezért türelmetlennek tűnhet. Annak érdekében, hogy rugalmasabb megközelítést alakítsak ki, van egy puha célom, amely lehetővé teszi, hogy a határidőhöz nyúljak anélkül, hogy a csapatot túlzott stressz alá helyezném.

Kérdés: Mesélj nekem arról az időről, amikor kihívással néztél szembe X-szel?

Problémamegoldó készség, valaki? Tudni akarják, hogyan kezeli a szűk helyeket és a trükkös pillanatokat, esetleg még valami szőrös hivatalok közötti politikát is.

Szerencsére bekerülhet a kérdés mögé, ha tudja, mit akar a kérdező. A STAR interjú technikáját használják, ami azt jelenti, hogy tudni akarják a helyzetet, a feladatot, a cselekvést és az eredményt. Ha a válasz tömören ötvözi a STAR módszert, akkor kész.

Például mondhat valamit: „Egy kisállatkereskedést vezettem a völgyben, és egy vásárlónak speciális állateledelre volt szüksége a kutyájának. Hószezonban volt, és beszállítónk beesett néhány városban. Az ügyfél bejött, hogy átvegye a rendelését, és amikor megtudta, hogy nincs ott, dühös lett, és azt követelte, hogy beszéljen egy menedzserrel. Sajnos a menedzser nem volt elérhető, mivel a telefonvonaluk nem működött. Mondhattam, hogy az ügyfél nem fog megmozdulni, amíg valaki le nem adja az állateledelt. Megkérdeztem tőle, kér-e egy csésze teát, miközben néhány telefonhívást intéztem, ami úgy tűnt, megnyugtatta. Elárulta, milyen állapotban van a kutyája, és csak ez az állateledel értett egyet vele. Eszembe jutott, hogy a képviselő csak néhány hete jött, és időpontot egyeztetett az állatorvoshoz, miután meglátogatta üzletünket. Felhívtam az állatorvost, és sikerült biztosítani az állateledel szállítását az ügyfélnek. Most minden barátját üzletünkbe utalja.

7. Kövesse a köszönetet

Eltart néhány pillanatig egy köszönőkártya vagy e-mail elküldése, és lehetővé teszi, hogy a fejedben maradjon. Adjon meg egy megoldást az interjú egyik beszédpontjára, vagy válaszoljon egy tippre vagy tanácsra, amit adtak neked. Még ha nem is illik erre a szerepre, előfordulhat, hogy kollégájához vagy barátjához utalnak.

Most már tudod

Felszabadítottunk minden ismert kincset, amelyek megtanítanak Önnek felkészülni egy állásinterjúra. Készítsen jegyzeteket, végezzen kutatásokat, és dolgozzon azokon az apró hibákon, amelyeket ki kell vasalni, mielőtt lenyűgözné bármelyik kérdezőt, és megszerezné az áhított állásajánlatot.

Az interjú elkészítése előtt a varázslat egy nyertes önéletrajz és kísérőlevél megírásával kezdődik. Tekintse meg bolondbiztos útmutatónkat a tökéletes álláskereső páros megírásához.