0

Az ábécé-elbocsátások sújtották a szemétválogató robotokat

Share
  • February 23, 2023

Taníts robotot ajtót nyitni, és egy életre szóló lehetőségeket kell feltárnia. Nem így az Alphabet egyik legfiatalabb leányvállalata, az Everyday Robots esetében. Alig több mint egy év után végzett az Alphabet X moonshot laborjábanaz a csapat, amely több mint száz kerekes, egykarú robotot képezett ki a kávézóasztalok lehúzására, a szemét és az újrahasznosítás elkülönítésére, és igen, a nyitott ajtókra, a Google-szülőben elterjedt költségvetési megszorítások részeként leáll – erősítette meg egy szóvivő.

„Az Everyday Robots többé nem lesz külön projekt az Alphabeten belül” – mondja Denise Gamboa, az Everyday Robots marketing- és kommunikációs igazgatója. „A technológia egy része és a csapat egy része beépül a meglévő robotikai erőfeszítésekbe a Google Researchen belül.”

A robotikai vállalkozás a legújabb sikertelen fogadás az X számára, amely az elmúlt évtizedben internetet sugárzó léggömböket (Loon) és áramfejlesztő sárkányokat (Makani) is kipörgetett, mielőtt azokat is figyelembe vette volna. kereskedelmileg életképtelen hogy a felszínen maradjon. Más egykori X-projektek, mint például a Waymo (önálló járművek fejlesztése) és a Wing (élelmiszer-kiszállító drónok tesztelése) az Alphabet vállalataként működnek, bár pénzügyi kilátásaik továbbra is a szabályozási és technológiai kihívásokba ütköznek. Az Everyday Robots-hoz hasonlóan ezek a vállalkozások is olyan új technológiákat használtak, amelyek a próbák során lenyűgöző ígéretet mutattak, de nem voltak sziklaszilárd megbízhatóak.

A mindennapi robotok előkerültek a romok közül legalább nyolc robottechnikai beszerzés a Google egy évtizede. A Google társalapítói, Larry Page és Sergey Brin arra számítottak, hogy a gépi tanulás átformálja a robotikát, és Page különösen fogyasztóorientált robotot akart kifejleszteni – mondja egy akkoriban érintett korábbi alkalmazott, aki névtelenül beszélt a belső megfontolásokról. 2016-ra Hans Peter Brøndmo szoftvervállalkozót bízták meg az akkori Help néven ismert projekt (később egy ideig Moxie) irányításával, hogy a gépi tanulást kihasználva olyan robotokat fejlesszenek ki, amelyek képesek kezelni a rutinfeladatokat és alkalmazkodni a változó környezetekhez. .

A csapat karfarmokat és járókákat állított fel, ahol hónapokig robotflotta ismételgette ugyanazt a feladatot – például a szemetet. Ez egy nyers erő kísérlet volt adatok generálására egy gépi tanulási modell betanításához, amely aztán megtestesítheti a robotokat a kameráik, karjaik, kerekeik és ujjszerű markolataik használatához szükséges know-how-val a körülöttük lévő világgal való interakcióhoz. Az újdonság megkímélte a mérnököket a robotika hagyományos megközelítésétől, amely szerint a gépeknek konkrét utasításokat kellett kódolniuk, amelyeket követniük kell minden apró lehetséges forgatókönyv esetén. Az ötlet nagyrészt a kezdeti feladatoknál működött. A Google az Everyday Robots flottájával segített kitakarítani a keresőóriás étkezőit, és ellenőrizni, hogy nincsenek-e rendezetlen konferenciatermek a járvány közepén.

A Google jóvoltából

Tavaly az Everyday Robots további fejlődést mutatott be a Google AI-kutatóival. A projekt a ChatGPT mögötteshez hasonló nagy nyelvi modellt integrált a robotikai rendszerbe, lehetővé téve például, hogy a mechanikus segítő válaszoljon arra, hogy valaki azt mondja, hogy éhes, és hozott neki egy zacskó chipset. Ám a Google és az Everyday Robots akkoriban hangsúlyozta, hogy egy kósza komornyik az ember kérésére távol maradt a fogyasztók elérhetőségétől. Az emberek számára triviálisnak tűnő változatok, mint például a helyiség világításának típusa vagy a chipszsák formája, működési zavarokat okozhatnak.

Az Everyday Robots a kezdetektől fogva azzal küszködött, hogy küldetése a fejlett kutatás folytatása vagy egy termék piacra juttatása – mondja az egykori alkalmazott. Több mint 200 alkalmazottat foglalkoztatott, köztük olyan embereket, akik felügyelik az ügyfelek műveleteit, megtanítják a robotokat táncolni, és a tökéletes tervezésen dolgoznak. Robotikai szakértők becslése szerint minden egyes robotja valószínűleg több tízezer dollárba kerül.

Ezek a költségek túl sokak voltak az Alphabet számára, amelynek spekulatívabb „egyéb fogadásai”, mint például az Everyday Robots és a Waymo körülbelül 6,1 milliárd dollárt veszítettek tavaly. Az Alphabet összesített nyeresége tavaly 21 százalékkal 60 milliárd dollárra esett vissza, mivel a Google hirdetésekre fordított kiadások lelassultak, és az aktivista befektetők a céget szorgalmazták, hogy csökkentsék. Január 20-án az Alphabet bejelentette, hogy mintegy 12 000 dolgozót, a munkaerő 6 százalékát bocsátja el. Az Everyday Robots azon kevés projektek egyike volt, amelyeket feloszlattak.

#ábécéelbocsátások #sújtották #szemétválogató #robotokat