0

A PSVR 2 egy magával ragadó játékélményhez készült VR-rendszer

Share
  • February 17, 2023

Lépjen kapcsolatba Los Angeles-i vezető szerencsejáték-vezetőkkel a GamesBeat Summit 2023 rendezvényen május 22. és 23. között. Itt regisztrálj.


A Sony PlayStation VR 2 virtuális valóság fejhallgatója február 22-én debütál, mint az eddigi legnagyobb technológiai frissítés a Sony PlayStation 5 konzoljához, amely több mint két éve, 2020 novemberében debütált.

Nagy lehetőség a Sony számára, hogy megkülönböztesse a PS5-öt a Microsoft Xbox Series X/S-től és a Nintendo Switchtől. Ez fontos, mivel olyan visszaesésben vagyunk, amely rontotta a játékkeresletet, és amikor a rendszerek egyre szélesebb körben elérhetőek. Pár éve még senki sem tudott a kezébe venni egy rendszert. Most már rengeteg van, de kérdés, hogy a játékosok valóban akarnak-e még rendszert.

Ez az egyéni vásárlási döntés továbbra is a nagyszerű játékok elérhetőségén alapul bármely adott konzolon. De biztos vagyok benne, hogy a Sony megragadja az alkalmat, hogy a PSVR 2-t karbantartó lövésként emlegesse, amitől a konzol fényes újdonságnak tűnik. Ez a történet az eddigi benyomásaimat közvetíti, és nincs értékelési pontszáma.

Az a benyomásom, hogy a PSVR 2 segítségével a Sony megkülönböztetheti ökoszisztémáját a többihez képest. De ez nem nagy előny. Mától csak 13 játék érhető el a PSVR 2-n, a hónap végére pedig 30 lesz. De ezek közül sok olyan VR-cím, amely más rendszereken is elérhető, mint például a Beat Saber és a Pistol Whip. Ezek nagyszerű okok arra, hogy belevágjunk a VR-be, de nem csak a PSVR 2-re jellemzőek.

Esemény

GamesBeat Summit 2023

Csatlakozz a GamesBeat közösséghez Los Angelesben május 22. és 23. között. Hallani fogsz a játékipar legokosabb elméjétől, hogy megosszák frissítéseiket a legújabb fejleményekről.

Itt regisztrálj

A hardveres tapasztalat

Amikor kivettem a PSVR 2 headsetet a dobozból, észrevettem, hogy milyen könnyű a többi VR fejhallgatóhoz képest, amit viseltem. A modern VR-korszakban ez a nehezebb oldalon áll. (Az Oculus Rift egy harmadik lámpa volt 1,04 fonttal 2015-ben). Ennek ellenére a legújabb fejhallgató, amit viseltem, a Meta Quest Pro, a PSVR 2 pedig könnyebb.

Tartalmazza a korábbi fejhallgatók tanulságait. Például hallgathatja a hangokat a feje körül körbefutó sávba épített hangszórókból. A vezetékes fülhallgatóhoz csatlakoztatott sztereó fejhallgatót azonban egyszerűen csatlakoztathatja. Ha ezeket a füledbe helyezed, a külvilág eltűnik, és társaid hálásak lesznek, hogy nem kell hallaniuk, amit te hallasz VR-játék közben. A füldugók három méretben kaphatók a nagyobb kényelem érdekében.

A beállítás csodálatos, mert mindössze annyit kell tennie, hogy a headsethez csatlakoztatott USB-C kábelt csatlakoztassa a PlayStation VR-hez. Ezután beállítja a headsetet, hogy automatikusan működjön együtt a konzollal. Feltöltöd a kézivezérlőket, és készen állsz a VR-be ugrásra.

A headset beállítása kicsit bonyolultabb, de a TV képernyőjén vagy a VR headset szoftvere megmutatja, hogyan kell ezt megtenni.

Különféle beállításokat végezhet annak érdekében, hogy kényelmesen illeszkedjen. Az interpapilláris távolságot (a szemek közötti távolságot) a lencsék mozgatásával állíthatja be. Ezt úgy teheti meg, hogy tárcsázza a fejhallgató tetején található görgőt. Egy vizuális program megmutatja, hogyan kell ezt megtenni, és megmondja, mikor a megfelelő távolság, így nem kell találgatnia.

A fülhallgató tetején található egy másik gomb a fejhallgató arcához való illeszkedését állítja be. Nem akarja, hogy ez összetörje az arcát, különösen, ha szemüveget visel. De azt szeretné, hogy szoros legyen, és a fülhallgatót körülvevő gumi kendő megakadályozza, hogy a külvilágból bármilyen fény bejusson a látómezőbe. A fej körül egy szalag van, amelyet a pánt hátulján található gomb megnyomásával lazíthat. A fejhallgatót a gomb körüli kerék meghúzásával is a fejére erősítheti. A megfelelő illeszkedés nagyon fontos, ha tiszta VR-jelenetet szeretne látni, nem pedig elmosódottat.

A headset elülső részének alján található néhány gomb. Az egyik egy mikrofon – valójában nem gomb, de úgy néz ki. Középen található a fejhallgató be- és kikapcsolására szolgáló bekapcsológomb. A bal oldali pedig egy funkciógomb, amellyel a dolgok megtörténhetnek, különösen, ha nincsenek kéznél vezérlők. Például átkapcsolhatja a nézetet a TV-képernyőről a VR-képernyőre.

Ha a fejhallgatót a szemén viseli, a kamera nézetéből láthatja a külvilágot egy átmenő képernyőn keresztül, ahol a kamerák a külvilágot mutatják. Ez akkor jó, ha meg kell találnia a kézi vezérlők helyét.

A vezérlők meglehetősen terjedelmesek, mert van egy műanyag gyűrű, amely körülveszi a kezében lévő tényleges vezérlőt. A gyűrű azért van ott, mert a műanyagba rejtett infravörös érzékelők pontosan jelzik a gépnek, hogy hol van a keze. A gyűrű (valamint a szíj) megvédheti a kezét, ha túlságosan megőrül a karlendítéstől.

Magukon a vezérlőn mindkét vezérlőn analóg karok találhatók, valamint mindegyik vezérlőn két gomb és két trigger található. A jobb oldalon található a háromszög és a négyzet gomb, a másik oldalon pedig a kör és az X gomb. A mutatóujját használja az L2 és R2 triggerekhez, a középső ujját pedig az L1 és R1 triggerekhez. Úgy találtam, hogy könnyű elfelejteni ezeket a kiváltó tényezőket. A markolat haptikus visszacsatolású működtetőelemekkel rendelkezik, amelyek tapintható érzetet biztosítanak a kezében. A régi Rumble visszatért.

Ha elkészült a beállításokkal – ez a folyamat mindössze néhány percet vesz igénybe –, készen áll a játékra. Kicsit bonyolultnak tűnhet, de nem túl nyomasztó, ha követi az utasításokat, és nem kapkodja el.

Játékokat játszani

Még csak most kezdtem el kipróbálni a különféle játékokat, amelyek jelenleg elérhetőek.

Először a Tetris Effect: Connected VR játékot próbáltam ki, hogy ráérezzek a PSVR 2-re. Jó élmény volt, de nem bírtam sokáig benne. Elkezdtem gondolkodni a kényelemről és arról, hogy a headset megfelelően van-e bekapcsolva, hogy a látásom optimális legyen.

Éreztem ezeket a dolgokat, miközben egy átlagos Tetris játékkal próbáltam játszani VR-ben. Nyilvánvalóan könnyebb volt ezt a lapos, kétdimenziós játékot 2D-s képernyőn játékvezérlővel játszani, nem pedig kézi vezérlőkkel való gesztusokat használni VR-ben. mi volt a lényeg? Nem az ilyen típusú játékok miatt van szükségünk VR-re.

És remekül érezheti magát az olyan ismert slágerek lejátszása közben, mint a Beat Saber és a Pistol Whip. De ezeket remekül lejátszhatod a Meta Quest 2-vel, ami olcsóbb, mint a PSVR 2, és nem kell hozzá egy plusz 400 dolláros konzol.

Horizont: A hegy hívása

Aztán kipróbáltam a Sony Horizon: Call of the Mountain-ját. Ez a PSVR 2 megjelenésének címe. A Horizon: Zero Dawn (2017) és a Horizon: Forbidden West (2022) virtuális világa alapján a Call of the Mountain egy új fejezet új karakterekkel VR beállítás.

A Horizon: Call of the Mountain első jelenete a színek és a tájak robbanása volt. Csodálatos volt látni a patak vizét, a távoli vízeséseket, a repülő vadállatokat, a dzsungel zöldjét és a magasba tornyosuló hegyeket, ahogy azt a fenti jelenetben is elképzelheti. Annyira lenyűgözően néz ki, hogy furcsa látni ezeket a dolgokat gyors egymásutánban, miközben csendesen cirkál a folyón.

Először rájöttem, hogy soha nem tudom igazán jól érezni magam, ha a PSVR 2-t a szemüvegemen viselem. Ezért erősen javaslom, hogy használjon kontaktlencsét, ha van ilyen lehetősége. Így a szemüveg nem igazán csapódik az arcába, és nem párásodik be. Azon tűnődtem, van-e valami furcsa a fejem alakjában. De jobb lett, ahogy megerősítettem a körkörös vezérlést a fejem körül körbefutó szalagon. Még mindig nem volt tökéletes. De aztán eszembe jutott a másik kezelőszerv, a fejhallgató jobb felső sarkában lévő távirányító gomb, ami szintén egy módja annak, hogy kényelmesebbé tegye.

Ahogy javítottam a kényelmi szintet, nem aggódtam emiatt annyira, és jobban belemerültem az élménybe.

Ebben a játékban Ryasként, a Carja egykori kegyvesztett katonájaként játszol. Ryast kezdetben fogva tartja két katona, akik kenuval viszik át egy folyón egy nyüzsgő dzsungelben. Ez az a hely, ahol a színek robbanásszerű tárházát adják, a dzsungel zöldjétől a katonák élénk színeiig és a területen járőröző dinoszaurusz-szerű gépekig.

A VR-ben azonnal megérezheti a méretarányt, amikor egy óriási magasnyakú, mint egy mechanikus zsiráf, de sokkal nagyobb, elsétál melletted, és szinte önfeledten tapossa el Önt. Ez olyasvalami, amit csak a VR-ben tapasztalhatsz meg a fenevad méretéhez képest a saját méretedhez képest. És okos volt a fejlesztők részéről, hogy ezt a játék legelejére tették.

Bár van néhány játék előtti beállítás, például a Tobii-alapú szemkövetés használata a menüelemek kiválasztásához – vagy sem –, a fejlesztők finoman bevezetik Önt a játék VR-beli vezérlésének élményébe. Kezdeti fegyvered egy íj és nyíl. Az íjat a bal kezében mozgathatja, vagy a hátára helyezheti úgy, hogy bal karjával eléri, és mutatóujjával meghúzza az R2 gombot. Gyorsan elhozhatja, ha hátranyúl. Ezután a jobb kezével a háta mögé nyúlva a helyére ütheti a nyilat. Ezután ráhelyezed a nyilat az íjra, és hátrahúzod a karodat, megcélozod a célpontot és elengeded a jobb vezérlő R2 ravaszának meghúzásával és elengedésével.

Az első célpontod azon mechanikus vadállatok szemgolyóját/kameráit próbálja eltalálni, amelyek felfedezték, hogy behatolsz a terükbe. Úgy éreztem, sok nyilat kell használnom, hogy leszedjem őket. Csakúgy, mint a játékban, meg kell céloznod a sebezhető helyeiket, hogy leüthesd a páncélt, és gyorsabban lehozd őket. Kivéve, hogy sokkal munkaigényesebb és nehezebb leszedni őket VR-ben, mint a gombok, pálcák és padok pusztán egy normál játékvezérlővel való összenyomása 2D-s képernyőn.

Mégis magával ragadóbbnak tűnt? azt mondanám, hogy igen. Kicsit jobban pánikba esel, és sürgősnek érzi magát, amikor egy vadállat támad rád VR-ben, összehasonlítva egy hagyományos konzolos játékkal. És ez fizikailag megterhelőbb.

Például az egyik dolog, amit azonnal megtehetsz, az, hogy elkezdesz mászni sziklákon és létrákon a játékban. Mint egy Uncharted játékban, a narancsvörös sziklákon vannak fehér krétával megjelölt területek, ahol sziklákat ragadhatsz és mászhatsz. Mozgatja a karjait, és meghúzza az R2 és L2 ravaszt, hogy lépésenként haladjon. Úgy húzod fel magad egy sziklán, hogy meghúzod a karjaidat, és meghúzod vagy elengeded a ravaszt. Ez energiát igényel, és kissé fáradtnak érzed magad, amikor befejezed a hegymászást.

Nem vagyok benne biztos, hogy ezt akarom-e sok órán keresztül csinálni VR-ben. De ez más, és ezt csak VR-ben tudom megtenni. De megjegyezném, hogy vannak olyan dolgok, amiket a VR-ben csinálok, mint például a harc, a blokkolás, a kitérő és a nyilak lövöldözése, amelyeket határozottan jobban és könnyebben meg tudok csinálni egy hagyományos kontrollerrel és egy 2D-s képernyővel. A leendő fejlesztőknek jó lenne ezt megjegyezni, amikor egyedi VR-élményeket készítenek.

A játék már az elején megtanítja, hogyan kell harcolni, és ez sokat dob ​​neked. De úgy éreztem, hogy ez kezelhető, és érdemes mélyebbre lépni a játékban. A látvány kiváló volt, és azon kaptam magam, hogy sokat megállok, és csak egy 3D-s tájat nézek – amit nem mindig csinálok a 2D-s képernyőkkel.

Aloy, a Nora, aki a Horizon játékok hőse, felbukkan néhány apró megjelenésben, de ebben az élményben Ryasként játszol. Alig várom, hogy mélyebbre kerülhessek ebbe az élménybe, hogy teljes játékként tudjak ítéletet mondani.

A PSVR 2-t még nem sok dologgal tudnád megfelelően összehasonlítani. De kipróbáltam a Meta Quest Pro-t, amely a vállalati piacot célozza meg, de lehetővé teszi a VR-játékok lejátszását. Ez nem éppen tisztességes összehasonlítás, mivel az eszközök nagyon különböző piacokat céloznak meg. De a választások érdekesek.

Az összehasonlítás egyik érdekessége, hogy láthatja, hogy a Sony milyen döntéseket hozott a játékosok javára a PSVR 2 és a PlayStation 5 párosításával, ha összehasonlítja a Sony készülékét a tavaly ősszel piacra dobott Meta Meta Quest Pro-val.

Míg az 1500 dolláros Meta Quest Pro teljesen vezeték nélküli, az 550 dolláros PSVR 2-t négy méteres USB-C kábelen keresztül kell a PlayStation 5-höz csatlakoztatni . Ez azt jelenti, hogy a PS5 kezeli a játékok feldolgozását, és jobb általános játékélményt tud nyújtani. Például szélesebb látómezőt kínál 110 fokban, szemben a Meta Quest Pro 105 fokkal.

A Meta Quest Pro Qualcomm Snapdragon XR2-Plus processzorral és 256 GB tárhellyel rendelkezik. A Meta Quest Pro akkumulátorának élettartama legfeljebb két óra, míg a PSVR 2-nek nincs korlátja, mivel az USB-C kábelről és a PS 5-ről kapja az energiát.

A Meta Quest Pro szintén nehezebb, 720 grammal, szemben a PSVR 2 600 grammjával. A PSVR 2 is felülmúlja a Meta Quest Pro vezérlőit, amelyeknek nincs haptikus visszacsatolása. A PSVR 2 Sense vezérlők haptikus visszajelzéssel, ujjérintéses érzékeléssel és adaptív triggerekkel rendelkeznek. Mindkét headset most már belülről kifelé követést használ, így nincs szükség külső kamerára (ahogyan a PSVR 1 esetében is szükséges volt).

A PSVR 2 felbontása szemenként 2000 x 2040 pixel, szemben a Meta Quest Pro valamivel rosszabb, szemenkénti 1800 x 1920-as felbontásával. És a PSVR 2 kijelzője 4K OLED HDR-rel rendelkezik, míg a Meta Quest Pro LCD-t használ.

Összességében láthatja, milyen előnyökkel jár a PSVR 2 a feldolgozás PS 5-re való áttöltéséből – a tethering alacsony árán. Mivel ez a kötél négy méter hosszú, valószínűleg nem lesz gond. De van esély belegabalyodni, ha sokat pörögsz. Ezenkívül, mivel a Meta Quest Pro vezérlőiben kamerák vannak, továbbra is képes nyomon követni, hol vannak a kezeid, amikor a hátad mögött vannak. A PSVR 2 infravörös érzékelést használ a vezérlőiben, így elveszítheti a kezei helyét.

Következtetés

Még nincs megosztandó következtetésem, de ez egy igazi játékélmény, amelyet nehéz máshol megismételni. Még mindig a VR kezdeti napjaiban járunk, bár körülbelül hét évvel járunk a modern VR-korszakban. A Horizon: Call of the Mountain élmény a játékról szól, nem pedig a VR valami más varázslatos ígéretéről.

Nem sok olyan tapasztalat van, amely a VR következő generációjára utalna. De a Horizon: Call of the Mountain elégnek kell lennie ahhoz, hogy felkeltse a VR-rajongók étvágyát, és túllendítse őket valami újdonság elfogadásán. Azt hiszem, a merítés új korszaka kezdődik a PSVR 2 piacra dobásával, és ez jót fog tenni a játékpiacnak, még ha nem is ez a megváltó, ami a metaverzum-nirvánába vezet.

A GamesBeat hitvallása , amikor a játékiparról szól, „ahol a szenvedély találkozik az üzlettel”. Mit is jelent ez? Szeretnénk elmondani, hogy mennyire fontosak a hírek számodra – nem csak mint döntéshozó egy játékstúdióban, hanem mint a játékok rajongója is. Akár cikkeinket olvassa, akár podcastjainkat hallgatja, vagy videóinkat nézi, a GamesBeat segít megismerni az iparágat, és élvezni fogja a vele való foglalkozást. Fedezze fel tájékoztatónkat.