0

A Duolingo szörnyeteggé alakított át

Share

Ez a történet sok mindenről szól. A Duolingóról van szó – ez nyilvánvaló – ez áll a címben. De ez igazán egy történet arról, hogy rossz dolgokat teszünk rossz okból.

Ez egyúttal egy történet arról is szól, hogy a gamification hogyan tud gyorsan átalakítani egy dolgot egy másik dolog. És egy történet arról, hogy teljesen idióta vagyok. Hogy fogalmam sincs, miről beszélek – vagy mit csinálok –, és hogy soha senki ne hallgasson a tanácsomra semmivel kapcsolatban.

De kezdjük a Duolingo résszel.

Október végén úgy döntöttem, hogy elkezdek spanyolul tanulni a Duolingo-n. Ez jó döntés volt, mert egy új nyelv tanulása szórakoztató és kifizetődő. De ez egy szörnyű döntés is volt, mert szó szerint most jöttem haza családlátogatásomból Chiléből – egy spanyol nyelvű országból –, és egész életemben elpazaroltam annak a négy-öt alkalomnak az egyikét, amikor a spanyol nyelvtudás az lett volna. hasznos.

Duolingo nyelvoktató alkalmazás logója

Ne harcolj szörnyekkel, nehogy te magad is szörnyeteggé válj.

Sarah Tew/CNET

De az igazság az volt, hogy meg akartam tanulni spanyolul, mert amikor meglátogattam a családot – akik 10 hónapot töltöttek Chilében – megihletett, hogy milyen gyorsan szoktak hozzá. Ezalatt az idő alatt a sógornőm a nullához közeli spanyol nyelvtudástól eljutott ahhoz, hogy minden helyzetet egy olyan nyelven kezeljen, amelyet menet közben tanult. Elkezdte használni a Duolingo-t. Szóval arra gondoltam, hmmm, talán megtehetném?

Ez is egy produktivitáshoz kötött döntés volt. A jetlag-nek köszönhetően (a fent említett tengerentúli utazásról) nagyon korán ébredtem, hajnali 5-6 körül. Jó volt! Sok mindent elintéztem. Nem feltétlenül munka, hanem edzés, életcucc. Így hát kötöttem egy kis alkut magammal: Az első 30 percben, amint felébredtem, belemerültem a Duolingóba.

A Duolingo, egy olyan alkalmazás, amelyet arra terveztek, hogy segítsen az embereknek megtanulni a 40 nyelv bármelyikét, rendkívül népszerű. 2013-ban az Apple legjobb alkalmazásának választották, és jóval több mint 50 millió felhasználója van. A Duolingo, valamint szabadalmaztatott zöld bagoly kabalája velejéig behatolt a populáris kultúrába. A Saturday Night Live még vázlatot is készített róla 2019-ben.

Több tanulmány tanulási eszközként való hatékonyságáról beszél. Az egyik szerint a Duolingo ugyanolyan hatékony, mint az osztálytermi tanulás. De nem minden tanulmány ért egyet. Steven Sacco nyugdíjas nyelvprofesszor 300 órát töltött svéd nyelv tanulásával a Duolingón, de még így is megbukott egy bevezető egyetemi kurzus záróvizsgáján.

Ezek egyike sem tántorított el. Az elején én mentem kemény. Minden reggel nagyjából egy órát töltöttem a korai leckéken keresztül. Hihetetlenül addiktív volt. Alapszintű spanyol nyelvtudásom volt (hola, amigos!), így közel 100%-os pontossággal éltem át, egy óriási egolöketet, ami a sikerélmény homályos érzésével járt.

Ezeket a homályos érzéseket megerősítette az a sok videojáték-szar, amivel a Duolingo folyamatosan táplált. Tapasztalati pontokat és drágaköveket – függetlenül attól, hogy mit tettek, vagy mire gondoltak – felfaltam őket, mint egy tébolyult pulyka. A Duolingo egy olyan gép volt, amelyet úgy terveztek, hogy felületesen produktívnak érezzem magam. Igen mester. Valóban. Adj nekem szerotonint. Hadd szopjam ennek a bizarr zöld bagolynak a cimbóját. Beletelek üreges, tiltott örömeibe. szárazon iszom.

Gyémánt kutyák

duolingo-app-icon.png

Ha hosszan nézel a mélységbe, a mélység visszanéz.

Duolingo

Talán a legfurcsább a Duolingo-mániámban: Amíg reggel 6-kor gyűjtöttem a drágaköveket, egy emberi feleségem aludt a hálószobámban, aki nem csak nyelveket tanított főállású munkájaként., hanem spanyolul beszél. Folyékonyan.

Ahelyett, hogy megkértem volna ezt a felnőtt, valós nőt, aki a házamban él, hogy segítsen megtanulni spanyolul, a telefonom fölé görnyedve ültem, egy aggódó csimpánz testtartásában, és drágaköveket és tapasztalati pontokat – vagy XP-t – szereztem. ijesztő arány.

Segített megtanulni spanyolul? Nehéz megmondani. Végül a spanyol tanulás nem volt a lényeg. Emlékszem, az egyik barátom, akit először láttam Chiléből való visszatérése óta, megpróbált spanyolul beszélni hozzám.

Ő is spanyolul tanult. teljesen lefagytam. Ez a nő nem Duolingo nyelvét beszélte. A való világ nyelvén beszélt valódi szavakkal, én pedig sajnálatos módon nem tudtam válaszolni.

De ez alig számított. Alig szégyelltem a hozzá nem értésemet. Addigra sovány, kiüresedett XP-függővé váltam, akit kizárólag a Duolingo-ban végzett flipper pontszámok végtelenül halmozása tartott fenn. A spanyol kint volt. A győzelem volt az egyetlen, ami számított.

Különösen a Duolingo bajnoki rendszere nyűgözött le.

A Duolingo lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy sor ligában versenyezzenek egymással, hasonlóan a videojátékokhoz, például az Overwatchhoz vagy a DOTA-hoz. A “Bronzban” kezded. De ha elég XP-t gyűjt, magasabb és versenyképesebb ligákba kerülhet. Összesen 10 van, amelyek mindegyike úgy hangzik, mintha Pokemon játékokról nevezték volna el őket: Sapphire, Ruby, Emerald, Pearl és így tovább, és így tovább.

A nagy papa topliga a Gyémánt liga. Ott játszanak a nagyfiúk, de még idáig is nehéz eljutni. Ezek a ligák kemény és néhány résztvevőnek nyilvánvalóan semmi mást kell tennie, mint a Duolingo XP bányáiban fáradozni. Apró bizarr technikákat fedeztem fel, hogy versenyezzek. Gyorsan végigcsörgöm a leckéket, 15 perces dupla XP-s pluszt kapok, majd maximalizálom ezt az időt azzal, hogy végigcsörgöm az egyszerű “történet” leckéket 80XP-ért.

Ha ez úgy hangzik számodra, mint egy pofátlanság, akkor gratulálok, hogy valóságos emberi lény vagy. Ezzel szemben én az ártatlan férfiak, nők és gyerekek eltüntetésétől kaptam a rúgásaimat a Duolingo ranglistákon. Én lettem a legmérgezőbb szemétláda az életben. Ha a Duolingo küldene nekem egy üzenetet, hogy lecsúsztam az első helyemről, úgy térnék vissza, mint egy megvetett idióta, és nukleáris támadásba lendülnék mindenki ellen, aki meg meri támadni a Duolingo-fölényemet. Nem mennék el addig, amíg az egész Sapphire liga hamuvá nem vált.

Az átok feloldása

De aztán egy nap… egyszerűen feladtam.

jó okom volt rá. Karácsony környékén volt. A skót családom, akit a COVID-nak köszönhetően több mint négy éve nem láttam, az ausztráliai Sydney-be repült, hogy meglátogassanak az ünnepekre. Olyan sokat terveztünk, hogy alig volt időm megnézni a telefonomat.

Ekkor Duolingo kicsit… fura lett.

Mint egy elutasított szerető, Duolingo szüntelenül üzengetni kezdett nekem, egyre agresszívebb értesítések sorozatával, amelyek a visszatérésemért könyörögtek. Rémülten néztem, ahogy egy mobiltelefon-alkalmazás a gyász szakaszain ment keresztül, amikor megpróbál visszaszerezni engem. Mint egy rászoruló partner, aki 10 perccel egy SMS után felhív, a Duolingo küldeni kezdett e-maileket amikor nem válaszoltam az értesítésekre. Brutális támadás volt, ami csak arra szolgált, hogy rávilágítson arra, mennyire torz volt a Duolingo-mániám.

Miután nagyjából három hétig kíséreltem a Duolingo-t, egy mulatságosan sötét megjegyzést kaptam: “Úgy tűnik, ezek az emlékeztetők nem működnek. Leállítjuk a küldést. átmenetileg.”

És természetesen másnap a Duolingo újabb értesítést és e-mailt küldött nekem.

Soha nem tértem vissza. Az átok feloldódott. A Duolingo egykor nagy hatást gyakorolt ​​csábítási technikái – az XP, a drágakövek, a ligák – már nem tartanak fenn engem. A sorozatom meghalt. Szabad vagyok.

párbaj

“Keress további 5XP-t minden leckén este 8 óráig Mennyit kereshetsz?”

Videó képernyőképe a CNET-től

Egyelőre boldogan véget értek napjaim, amikor egy őrült, zöld, digitális bagoly gyújtotta meg a levegőt.

Már csak ez van hátra: a tőrbe csaló módszerek bomló indái, az egésznek értelmet próbáló belső monológom. Mint valaki zsibbadt a gamification hatásaitól, meglep, hogy ilyen hatékonyan működött. Ha ez a Call of Duty vagy a FIFA lett volna, a számok végtelen spiráljának felfelé pingálása nem sok hatással lett volna rám. De a Duolingo alkalmazáson, amely arra készült, hogy megtanítson valami érintőlegesen az önfejlesztéshez kapcsolódó dolgot, lehetetlen volt ellenállni a csalinak.

Megtanulta a leckét. Vagy ebben az esetben egyfajta lecke.

Jobb lett a spanyolom? Igen és nem.

Megtanultam néhány szót, és csiszoltam ügyetlen nyelvtanom aspektusait. De gyanítom, hogy ha a feleségem éppen ebben a pillanatban kisétálna otthoni irodájából, és spanyolul beszélne velem, kiborulnék. Egy rakás ruha- és porhalomba oszlok szét, mint a Nyugat gonosz boszorkánya.

De aztán újraélesztve, mint egy elátkozott, görnyedt Gollam, valószínűleg begyújtanám a Duolingót, teljesen robotpilóta mellett, és újra a mélységbe szívnám magam.

#Duolingo #szörnyeteggé #alakított #át